Cal Font

LA PLAÇA DE CAL FONT

Aquesta antiga fàbrica tèxtil és un bon testimoni d’una de les més potents activitats econòmiques de la ciutat d’Igualada, sobretot entre els anys 1861 i 1982: la indústria tèxtil.

L’origen de la fàbrica es remunta a una societat constituïda l’any 1856 que, amb uns inicis modestos, a principis del segle XX va comprar una gran finca per aixecar-hi una fàbrica. La companyia Ignacio Font y Hermanos exportava arreu del món ja en aquella època i va obrir plantes a Torelló i Cabrils per incrementar la producció. Entre el 1911 i el 1929 va edificar el complex d’Igualada, que acabaria ocupant més de 14.000 metres quadrats.

Malgrat el racionament de les matèries primeres i les restriccions elèctriques, durant la postguerra van treballar a la fàbrica igualadina 600 persones.

L’any 1951 es va construir un edifici nou i es van fer importants reformes. La fàbrica d’Igualada tenia llavors 508 telers i més de 800 treballadors, als quals cal sumar-hi els 300 de Cabrils i Torelló. Malgrat la incorporació de nova maquinària, la producció va continuar estancada els anys següents en els dos milions i mig de metres anuals de teixits i no es guanyava en productivitat.

L’any 1976, l’empresa Ignacio Font SA va ser adquirida per Hilaturas Gossypium SA, que va acabar tancant el desembre del 1993, amb unes desenes de treballadors en plantilla, quan ja s’havia enderrocat bona part de l’antic conjunt fabril.

Actualment en l’edifici, la biblioteca ocupa uns 2.000 metres quadrats després d’una reforma que va fer possible adaptar l’edifici als nous usos mantenint algunes referències al seu passat industrial. El projecte de reforma va anar a càrrec dels arquitectes Pau Carbó i Josep Xavier Garcia.

Oficia de Turisme:
Plaça de la Creu, 18
08700 Igualada
info@albergcalmaco.com
(+93) 93 516 40 16

Igualada, destí compromès amb la norma BIOSPHERE
Idioma
© 2023 Igualada Turisme